Introductie

Een contract is een schriftelijk vastgelegde overeenkomst (Van Dale 2005).

Contractbeheer is het gestructureerd opslaan en bijhouden van contracten en bijbehorende informatie. Wilt u ook op een efficiënte manier uw contracten beheren, lees dan verder en kijk wat wij u te bieden hebben.

Wat is Contractmanagement?

In feite is contractmanagement een onderdeel van informatiemanagement. Het gaat er immers om dat de juiste contractgegevens op het juiste moment voor de juiste persoon beschikbaar zijn. De inzet daarbij is dat klant – leveranciersrelaties ontstaan en in stand blijven die formeel en informeel, contractueel en contactueel gebaseerd zijn op duidelijkheid over gemaakte afspraken, procedures, wederzijdse samenwerking en profijt. Een beproefd middel om dit te realiseren is het implementeren van een contractbeheer- en contractmanagementprogramma waarbij twee elementen een grote rol spelen, namelijk het contractbeheerproces en de interne organisatie van dit proces.

Waarom Contractbeheer?

Recente studies tonen aan dat tachtig procent van de zakelijke transacties uit contracten voortkomt. Bovendien wordt de diversiteit aan contracten steeds groter. Door het ontbreken van inzicht in contracten ontstaat voor organisaties een onbeheersbare situatie. Contracten raken zoek, oude contracten zwerven in de organisatie en informatie uit lopende contracten blijft onbenut. Contracten worden mogelijk niet op tijd verlengd of beëindigd met alle financiële consequenties van dien. Kortom, contracten beheren is een belangrijk item in (grotere) organisaties.

De uitdaging is om het proces van contractmanagement te beheersen.

Contractbeheer heeft als doel om de interne organisatie te voorzien van voldoende inzicht in lopende contracten en de juiste contractuele afspraken en informatie middels het voeren van een daarvoor bestemde administratie. Deze informatie moet actueel en betrouwbaar zijn.

Wat doet Contractmanagement?

De door ons ontwikkelde applicatie ContractBeheerder Voor de Rijksoverheid schrijft de Regeling Contractbeheer 1996 voor dat in het kader van een rechtmatig en doelmatig contractbeheer in ieder geval voor bedragen boven de € 50.000 een contractdossier moet worden bijgehouden en dat deze contracten in een contractenregister moeten worden opgenomen.

Richtlijnen

In een publicatie van het NPPP kunt u lezen wat de normen zijn voor contractmanagement.

Hier kunt u het bestand downloaden.

Hebt u geen Acrobat Reader? Klik dan hier.

Demonstratie

Bel voor een geheel vrijblijvende demonstratie van ContractBeheerder met:

058-2883387

Zien is geloven!

Nieuwsgierig naar ContractBeheerder? Beoordeel ContractBeheerder in de volledig functionele demo-omgeving!

 

Meteen besparen

Door gebruik te maken van ContractBeheerder kunt u meteen op uw kosten besparen.